17 August 2016

Kenanga Wholesale City (KWC)

Kali ni last minute plan ke KWC. Sebelum ni tak pernah tau pun ada tempat yang jual harga borong ni. Lepas Zam habaq Jumaat lepas, terus kitorang plan nak pi tempat ni esoknya. Kata Zam tempat ni memang sesuai untuk orang yang suka shopping atau usha-usha baju, macam Khai dengan Syahiyy la. Haha, hampa dua jangan marah naa.

Nak pi KWC ni senang ja rupanya. Kata Zam lagi, lebih mudah kalau hampa naik LRT daripada naik keta pi sana sebab satu hal pulak nak cari parking. Malam tu kita pun google la, nak keluaq jalan ni kena la plan betoi-betoi supaya tak rugi masa dan tak sesat, haha.

Dari Sri Serdang, kami drive ke LRT Sungai Besi. Tak jauh pun, dalam 15 minit dah sampai, tapi kena lah bayaq tol RM 2 sebab dah naik highway Sg. Besi kan. Kami keluaq pun dah dekat tengahari dah, boleh pulak bangun lewat pagi tu. Ehh.

Sampai di LRT, terus parking kat LRT tu, kena la dalam RM 4 untuk sehari. Kira boleh la kan sekali sekala. Tapi kalau hampa nak parking kat seberang jalan sana atau tepi jalan, ada orang cakap boleh jugak. Cumanya kami tak berani la nak try, satgi tiba-tiba kena saman ka apa ka hal lain pulak mai. Lagipun tenang sikit parking dalam tu kan, lagi secure rasa.

Masuk ke LRT, beli tiket ke stesen Hang Tuah, kena RM 3.20 seorang. Naik ja LRT dari sini terus sampai ke sana, tak payah tukaq-tukaq pun. Dalam 15 minit jugak kot nak sampai.

Bila dah sampai tu, keluaq ja dari LRT tu hampa akan nampak satu signboard kecik tulis ‘Kenanga Wholesale City’ tunjuk ke kiri. Ha, ikut ja lah anak panah tu. Hampa jalan ja ikut pejalan kaki kat tepi jalan tu, sampai lah hampa jumpak simpang ke kiri dengan signboard tulis Jalan Kenanga, masuk jalan tu.

Bila hampa masuk ja Jalan Kenanga ni, hampa akan dikelilingi oleh banyak kedai yang letak harga yang juga agak murah untuk barang yang depa juai. Kalau gamak tak larat nak jalan sampai KWC, beli kat kedai-kedai ni pun okay dah.

Jalan ja terus sampai hampa nampak bangunan yang tinggi dengan dengan senibina yang unik di sebelah kiri. Itulah KWC.

Ha, ni lah dia bangunan KWC
Bagi orang yang first time sampai sini, keterujaan kami tu tak tau nak habaq macam mana lah. Masuk ja bangunan ni, macam-macam barangan ada dengan harga yang memang murah tak tipu. Kalau kat KL ni memang payah la nak jumpa harga macam ni apa lagi dalam shopping complex macam ni kan.

Bangunan ni ada 9 tingkat semuanya, tapi yang ada jual-jual ni sampai tingkat 7 ja. Kalau tak larat nak pusing satu bangunan, pusing sikit-sikit pun dah okay sebab boleh kata kebanyakan barang lebih kurang sama dengan harga pun lebih kurang sama, jadi jalan takat larat ja la.

Bila dah sampai tengahari, memang lapaq la. Kami pun ke food court di tingkat 7, aku dengan Syahiyy ja makan, tiba-tiba pulak si Khai ni rasa tak sedap perut.

Ni menu aku. Asam chicken rice, sedap weh!
Lepas makan, kami solat di surau kat tingkat 8. Mula-mula tu melilau jugak mata nak cari surau kat tempat parking ni. Last-last tanya kat kaunter car park tu. Surau dia kat penjuru bangunan, agak selesa jugak, tak besaq sangat tak kecik sangat.

Selesai solat kami turun balik ke kedai-kedai, nak cari hadiah kahwin untuk housemate kami. Kami beli sepasang t-shirt yang sweet untuk depa. Harap-harap depa suka la naa. Harga dia RM 25 sehelai, beli satu percuma satu, so dapat lah harga tu untuk sepasang baju.

Dah penat pusing, baliklah kan. Naik LRT Hang Tuah ke LRT Sg. Besi, harga sama macam mai tadi. Dah sampai Sg. Besi, drive pulang ke Serdang.

Amacam? Ada iras-iras keturunan Hang Tuah tak? Haha
Nak dijadikan cerita, balik tu singgah lah stesyen minyak Petronas nak isi minyak. Dah habis isi, tiba-tiba keta tak boleh start. Gelabah satu badan. Nasib baik pekerja pam tu sudi tolong tolak keta ke tepi, Khai dengan Syahiyy pun tolak sekali lah, katang depa ni. Hehe.

Time tu dah masuk asar pun, alang-alang kat stesyen minyak tu ada surau, pi la solat dulu sementara tunggu Zam sampai, terpaksa minta tolong dia sebab tak dak sapa dah yang kenai duduk area tu.

Mujur jugak dah dekat area Serdang dah. Kedai keta pun belakang tu ja. Zam panggil orang pomen tu mai jumper bateri keta, lepas tu terus bawa keta pi kedai tukar bateri. Thanks Zam, kalau hang tak dak susah jugak kami ni. Huhu.

Sepanjang hari tu letih sangat tak tau nak habaq. Balik rumah, makan malam, tak lama lepas tu terus tidur sampai ke esok. Kena lah tidoq awai, esok nak berzumba pulak. Heh.

No comments:

Post a Comment